Hoe werkt verwarming via infrarood panelen?

Hoe werkt verwarming via infrarood panelen?

Je wilt je huis gaan verduurzamen en hebt misschien wel iets gelezen over infrarood verwarming. Maar wat zijn infrarood stralen eigenlijk en hoe werkt deze verwarming? In dit blog geven we je antwoord op de meest gestelde vragen over infrarood panelen.

Wat zijn infrarood stralen?

Infraroodstralen zijn stralen met een frequentie die lager is dan het zichtbare licht en hoger dan radiogolven. We hebben het dan over een golflengte tussen de 700nm en 1mm (infraroodband). De term infrarood gaat over de zichtbare kleur met de laagste frequentie van zichtbaar licht.

Infrarood is de elektromagnetische frequentie die geassocieerd wordt met warmte. Dit komt doordat elk object op een natuurlijke manier infraroodgolven uitzendt. Hoe hoger de temperatuur van het object, hoe dichter de golflengte bij zichtbaar licht zit, totdat het object heet wordt.

Infrarood verwarmingspanelen verwarmen niet de lucht, maar de muren, het plafond en de vloer. Dit zorgt ervoor dat de complete ruimte overal even warm is.

Belangrijk om te weten is dat infrarood verwarming niet schadelijk is voor de gezondheid.

Hoe warm wordt een infrarood paneel?

De infrarood panelen zijn ongeveer 90 °C op vol vermogen; een paneel blijft in bedrijf bij ongeveer 40/60 °C. Radiatoren blijven tussen de 60 en 80 °C.

Hoe ver straalt een infrarood paneel?

Infraroodverwarming ontstaat door bestraling van de elementen die vervolgens warmte naar de omgeving overbrengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zon; de belangrijkste infraroodverwarming. Hij verwarmt huizen, straten en onze lichamen. Wanneer je blootgesteld wordt aan het zonlicht, voel je de warmte. Dit is precies hetzelfde als bij infrarood panelen.

Wanneer we een schaduwplek zoeken, zullen we automatisch minder warmte voelen. Maar de luchttemperatuur is in de schaduw even warm als in de zon.

De zon verwarmt de lucht niet, maar objecten. Deze objecten verwarmen vervolgens weer de omgeving. De infrarood verwarmingssystemen Celsius en Fahrenheit werken op dezelfde manier.

Onze infrarood panelen hebben een maximaal bereik van 12 meter.

Blog: Hoe werkt verwarming via infrarood panelen? | infraroodwarmtepaneel.nl

Lees hier meer over de techniek van onze infrarood warmtepanelen