Infrarood verwarming? Wat is dat nu eigenlijk

Infrarood verwarming? Wat is dat nu eigenlijk

Is infrarood verwarming ongezond?
Wat zijn de contra-indicaties van infrarood?
Zijn alle infrarood verwarmingssystemen hetzelfde?
Hoe werkt het lange golf infrarood verwarmingssysteem? 

Dit zijn tegenwoordig veel gestelde vragen, aangezien we steeds vaker horen over infraroodpanelen en stralingspanelen, in dit artikel gaan we al deze vragen beantwoorden.

Laten we meteen beginnen met de meest essentiële vraag: is infrarood verwarming schadelijk voor de gezondheid?

Het antwoord is NEE, in het algemeen zijn infrarood verwarmingssystemen niet schadelijk voor de mens en in sommige gevallen zijn ze zelfs gunstig.
Hoewel er een onderscheid moet worden gemaakt tussen verschillende soorten verwarming en de verschillende soorten infraroodstralen.

Wat is infrarood en welke soorten infrarood zijn er?

Blog: Infrarood verwarming? Wat is dat nu eigenlijk | infraroodwarmtepaneel.nl

Infraroodstraling is die straling met een lagere frequentie van het zichtbaar licht en hoger is dan die van radiogolven. We hebben het dus te maken over een golflengte tussen 700 nm en 1 mm (infraroodband). De term onder (infra) betekent onder het rood, de zichtbare kleur met de laagste frequentie van zichtbaar licht.

Infrarood is de elektromagnetische frequentie die geassocieerd wordt met thermische warmte, dit komt doordat elk object met een temperatuur boven het absolute nulpunt (eigenlijk elk object) op een natuurlijke manier infraroodgolven uitzendt. Het is duidelijk dat hoe hoger de temperatuur van het object, hoe dichter de golflengte bij zichtbaar licht is, totdat het object gloeiend wordt.

Er zijn verschillende soorten infrarood, afhankelijk van de gedetecteerde golflengte:

  • nabij 0,75 µm -1,4 µm
  • korte golf 1,4 µm – 3 µm
  • middel golf 3 µm – 8 µm
  • lange golf 8 µm – 15 µm
  • verre golf 15 µm- 1000 µm 

Nabij-infrarood- en korte golf stralen dringen door organische weefsels en kunnen wel schade veroorzaken. Hoe groter de golflengte, hoe lager de penetratiediepte in het weefsel.

Blog: Infrarood verwarming? Wat is dat nu eigenlijk | infraroodwarmtepaneel.nl
  • Nabije en korte golf: het is de straling met de hoogste penetratiediepte en kan het netvlies en ons vetweefsel aantasten.
  • Middengolf: tast het netvlies niet aan en dringt alleen door de bloedvaten en raakt het vetweefsel nauwelijks aan.
  • Lange en verre golf: het gaat niet verder dan de oppervlaktelaag van het hoornvlies, het helpt de bloedcirculatie. Ze wordt in de gezondheidszorg gebruikt voor spierherstel en zijn dus gunstig voor de gezondheid.

Zijn infraroodstralen slecht voor uw gezondheid?

Zoals eerder vermeld, zijn infraroodstralen over het algemeen niet slecht voor uw gezondheid. Maar afhankelijk van het type infrarood kunnen ze meer, minder of niet schadelijk zijn.

Nabij- of korte-golf infraroodstralen zijn het schadelijkst omdat ze organische weefsels, netvlies en vetweefsel binnendringen, dus een langdurige blootstelling aan dit soort stralen kan het gezichtsvermogen beschadigen. Maar hoeft u geen zorgen te maken, want dit type infrarood wordt gebruikt voor verwarmingssystemen waaraan we onszelf niet lang blootstellen, bijvoorbeeld in buitenverwarmingslampen, zoals die gebruikt worden buiten bars en restaurants (de rood/oranje gekleurde gloeiende lampen), daarom is de blootstelling aan dit type verwarming normaal gesproken zeer beperkt zolang er slechts kort gebruik van wordt gemaakt.

Middengolf-infrarood is het infrarood dat wordt uitgezonden door traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren, elektrische kachels, enz. Zoals gezegd vormt dit type infrarood geen gevaar voor de gezondheid aangezien het netvlies niet wordt aantast.
De verwarmingssystemen die dit type infrarood gebruiken, worden gekenmerkt door de verwarming door bewegingsconvectie, dat wil zeggen, ze verwarmen de omringende lucht, die de neiging heeft om te stijgen door de koude lucht naar beneden te laten komen die in contact met de infraroodbron opwarmt en opnieuw stijgt, waardoor een circulatie van warme en koude lucht ontstaat. In dit geval is het daarom belangrijk om te benadrukken dat eventuele gezondheidsproblemen die bij deze verwarmingssystemen kunnen optreden, te wijten zijn aan de circulatie van opgewekte lucht, in plaats van de infraroodstralen.

Lange-golf en verre-golf-infrarood worden gebruikt door de meest geavanceerde verwarmingssystemen, evenals in de geneeskunde, en zijn gunstig voor de menselijke gezondheid.
Ze worden vaak de “gezondheidsstraal” of “levensstraal” genoemd, omdat ze u in staat stellen de revalidatiefasen te versnellen die volgen na bijvoorbeeld een operatie of een verwonding die in het bijzonder de mobiliteit van de patiënt in gevaar brengen. De lange-golf infraroodstralen hebben in feite de eigenschap dat ze het vitale systeem van de mens beperkt doordringen, zonder het vitale systeem van de mens te beschadigen, de bloedvaten worden verbreed waardoor de bloedsomloop aanzienlijk wordt vergroot. Metabole activering, cellen-herstel en bloedopwarming zijn zeker de hoekstenen van een steeds wijdverbreid gebruik van infraroodstralen in een breed scala van wetenschappelijk bewezen therapieën.
Zoals vermeld, wordt deze nuttige infraroodstralen gebruikt door de meest geavanceerde verwarmingssystemen, zoals de gepatenteerde Celsius-technologie, die huishoudelijke en industriële verwarmingspanelen produceert met uitstekende feedback van klanten.

Huisverwarming met lange golf-infrarood

Zoals vermeld, wordt langgolvig infrarood, naast voor medische doeleinden, gebruikt als een huishoudelijk en industrieel verwarmingssysteem.

Hoe werken lange golf-infraroodverwarmingssystemen?

Lange-golf-infraroodverwarmingssystemen werken op basis van straling naar alle massa, in tegenstelling tot middengolfverwarmingen, verwarmen lange-golf infrarood niet de lucht, maar de muren, het plafond en de vloer, die op hun beurt warmte afgeven aan de luchtruimte en daarom wordt de omgeving als aangenaam verwarmd waargenomen.

Er zijn veel voordelen verbonden aan dit type verwarming, allereerst het wooncomfort aangezien de temperatuur in de hele kamer van vloer tot plafond constant is, en het “warme voeten koud hoofd” effect van vloerverwarming en “warme hoofd en koud voeten” effect van de plafondverwarming worden vermeden. Daarnaast is het Celsius een toonbeeld van modern design. Bovendien zorgt lang-golf infraroodverwarming dat er verwarming van de wanden optreed waardoor het vocht dat erin zit verregaand naar buiten ontsnapt, op deze manier worden de wanden teruggewonnen en worden eventuele schimmels en muffe geuren geëlimineerd. Bovendien zijn droge muren aanzienlijk beter isolerend dan vochtige muren.

Een ander zeer belangrijk voordeel is de besparing op de energierekening. U bespaart minimaal 20-40% op uw factuur in vergelijking met andere traditionele verwarmingssystemen zoals radiatoren of vloerverwarming.

Met verwarmingssystemen van Celsius kunt u bijvoorbeeld een gemiddeld appartement van 100 m2, met 6 kamers, energieklasse label C, verwarmen met 10 Kw per dag (gebaseerd op 14 branduren per dag) overeenkomt met € 2,10 per dag (€ 0,21elektriciteit per Kwh) met een gemiddelde maandelijkse uitgave voor verwarming van € 64, gedurende 7 maanden per jaar, dus voor een jaarlijkse uitgave van € 448, tegen gemiddeld € 554 voor een warmtepompverwarming of € 982 voor een gas systeem. Bovendien is er geen periodiek onderhoud of rookbeheersing nodig, wat een extra aanzienlijke jaarlijkse besparing oplevert.

Blog: Infrarood verwarming? Wat is dat nu eigenlijk | infraroodwarmtepaneel.nl

Een derde voordeel van lange-golf-infraroodverwarmingssystemen is het installatiegemak. De verwarmingspanelen die de lange-golf infrarood produceert komt in de vorm van een glazen stralingspaneel, dat 10-15 cm van de vloer aan de koudste muur hangt en enkel met een simpele stroomaansluiting aansluit en zijn er geen metselwerk of elektrische werkzaamheden nodig.

Pas op voor bedrijven die nep-lange-golf infraroodpanelen verkopen!

Infraroodgolven worden doorgegeven door alle objecten in de ruimte. Alle verwarmingssystemen produceren infraroodstralen. Maar ze onderscheiden zich door hun golflengte.
 
Het enige gecertificeerde systeem om lang-golf infraroodstralen te produceren die geschikt zijn voor huishoudelijke en industriële verwarming (d.w.z. met een minimale bestralingscapaciteit van 6 meter voor Fahrenheit en 12 meter voor Celsius vanaf de bron) is het gepatenteerde Fahrenheit- en Celsius-systeem. Andere verwarmingssystemen op de markt, die zich voordoen als lange-golf (woning)-verwarmingssystemen, hebben een maximale stralings bereik van 2 meter vanaf de bron, dit betekent dat ze alleen geschikt zijn voor zeer kleine ruimtes daarnaast produceren zij middengolf infrarood voor het verwarmen van de lucht en werken door convectiebeweging en niet door straling.
 
Pas dus op wat u koopt. Het is altijd een goede gewoonte om alle technische en technologische aspecten van verschillende systemen te controleren en ze te vergelijken,
en om de kwaliteit van de dienstverlening aan klanten van elk bedrijf te controleren om een beter geïnformeerde keuze te maken.