Ontdek de vele voordelen van een infrarood Sauna

Ontdek de vele voordelen van een infrarood Sauna

We kennen allemaal Finse sauna’s die als de traditionele sauna’s worden beschouwd, maar naast de traditionele sauna’s gemaakt van hout met hete stenen, zijn er ook andere, vaak efficiëntere en goedkopere methoden uitgevonden, zoals infraroodsauna’s.

De eerste sauna’s die vroeger in Finland werden gebouwd waren vooral winterverblijven. Om ze te verwarmen werd een houtvuur aangestoken om de stenen van de kachel te verhitten, die nat werden gehouden om stoom te genereren die zorgde voor de toename van de waargenomen temperatuur.

Zelfs vandaag de dag heeft de sauna een ruimte die goed geworteld is in de Finse cultuur en levensstijl, zo erg zelfs dat er gemiddeld één per twee inwoners is. Met het verstrijken van de tijd hebben de gunstige eigenschappen van de sauna steeds meer bekendheid gekregen, zodat ze zich over Europa en de Verenigde Staten verspreidden. 

Op het gebied van sauna’s is in de loop der jaren vooruitgang geboekt en zijn er naast de traditionele houten sauna’s met hete stenen ook andere, vaak efficiëntere en goedkopere methoden uitgevonden, zoals infraroodsauna’s. Traditionele sauna’s en moderne infraroodsauna’s hebben verschillende punten die hen verenigen, vooral als het gaat om de voordelen die kunnen worden behaald. 

Gemeenschappelijke punten
Het lichaam in de infraroodcabine krijgt dezelfde voordelen als in de traditionele sauna, maar dan op een lagere temperatuur (ongeveer 50° C vergeleken met de 80-100° C van een Finse sauna) en met een lagere luchtvochtigheid. Velen beweren dat u zich in de infraroodcabine meer kunt ontspannen: naast de lagere temperatuur is er ook de mogelijkheid om tot 60 minuten achter elkaar in de sauna te verblijven, zonder tussen de sessies een koude douche te nemen. 

Het resultaat, in beide gevallen, is een psychofysisch welzijn, een training van het cardiovasculaire systeem, een huidreiniging en een gevoel van algemene regeneratie veroorzaakt door de uitdrijving van gifstoffen door zweten.

Blog: Ontdek de vele voordelen van een infrarood Sauna

Verschillen

Type warmte gebruikt door sauna’s
De warmte die wordt gegenereerd door infraroodstralen is anders dan die van de traditionele sauna. In beide gevallen is het een volledig natuurlijke warmte, zoals zonnewarmte. De infraroodstralen concentreren echter 80% van de uitgestraalde energie om het lichaam te verwarmen en alleen de resterende 20% verwarmt de lucht binnen de sauna. De stralen werken door het lichaam direct onder de huid te verwarmen, daar waar de meeste warmte nodig is om de warmte te voelen. De traditionele sauna daarentegen genereert diffuse warmte die primair de omgevingslucht tot 100% verwarmt, en pas secundair het lichaam binnendringt.

Blog: Ontdek de vele voordelen van een infrarood Sauna

Temperatuur
Infraroodsauna’s produceren droge warmte met een vrij lage temperatuur, tussen 30° en 50° C. De Finse sauna daarentegen moet om zijn functie te vervullen de omgevingstemperatuur op minstens 65° C brengen, ook al is deze in de praktijk meestal veel hoger (zelfs 100°). Dit significante verschil is te verklaren door de methode van warmteopwekking, die in het eerste geval meer geconcentreerd is en minder warmte verloren gaat bij het verwarmen van de omgeving.

Actie op het lichaam
De infraroodwarmte dringt dankzij de directe werking het spierweefsel en de gewrichten binnen, verlicht de spanning en helpt enorm bij het herstel van spierscheuren of gewrichtspijn. De warmte, van binnenuit, veroorzaakt een sterker en intenser zweten dan de oppervlakkige warmte van de traditionele Finse sauna, waardoor de normale zuiverende werking van de infraroodsauna wordt versterkt. Net als bij de traditionele sauna is er na een sessie een sterk gevoel van ontspanning en welzijn. De werking van de Finse sauna omvat meestal warmte- en koelcyclussen, die dilatatie van de bloedvaten regelen waardoor het zuiverende effect mogelijk is. 

Blog: Ontdek de vele voordelen van een infrarood Sauna

Zuivering
Het zuiverende effect van de twee sauna’s is anders, de Finse sauna helpt bij het vrijgeven van zweet dat grotendeels (97%) waterig is, terwijl alleen de resterende 3% gifstoffen zijn die moeten worden verwijderd. De infrarood sauna’s, die in plaats daarvan een meer interne en intensieve behandeling bereiken, laten toe om tot 20% van de gifstoffen te verwijderen door zweten. 

Verwarmingstijden
De Finse sauna heeft vrij lange voorbereidingstijden om op temperatuur te komen, terwijl de infraroodsauna vrijwel direct in gebruik kan worden genomen en daardoor lagere exploitatiekosten heeft dan de Finse sauna.

Energieverbruik
Infraroodsauna’s verbruiken minder energie dan traditionele sauna’s. Voor een infrarood sauna met Celsius ultra-besparend technologie is er een verbruik van ongeveer 800 Wh. 

Infraroodsauna’s met verwarmingskabel of koolstofvezel verbruiken 2500 Wh, terwijl dit voor traditionele sauna’s meestal boven de 5000-9000 Wh ligt.  Dit kan een nadeel zijn bij huishoudelijk gebruik waar de systemen vaak een lager vermogen hebben.

Bekijk hier onze Celsius infrarood warmtepaneel Sauna

Blog: Ontdek de vele voordelen van een infrarood Sauna