Verbruik van infrarood verwarming

Verbruik van infrarood verwarming

Verbruik van infraroodverwarming
Het belangrijkste aspect bij het kiezen van een nieuw verwarmingssysteem in huis is meestal afhankelijk van het verbruik van het systeem. 

Wat is het verbruik van een infraroodstraler?
Welke infraroodpanelen verbruiken het minst?

Infraroodverwarming wordt om verschillende redenen steeds populairder in Nederlandse huizen, de belangrijkste reden is het lagere verbruik in vergelijking met andere systemen.

Maar let op, niet alle infrarood verwarmingssystemen verbruiken weinig energie en bieden ze niet allemaal voldoende thermisch comfort.

Wat zijn infraroodstralen en hoe het werkt een infraroodsysteem?
Laten we eerst eens kijken wat een infrarood verwarmingssysteem is en hoe het werkt.

Infraroodstralen zijn die elektromagnetische golven (niet schadelijk voor de gezondheid) die warmte doorgeven. In feite zenden alle lichamen met een temperatuur boven het absolute nulpunt infraroodgolven uit.

Deze infrarood eigenschap wordt vervolgens benut voor de kunstmatige verwarming van de omgeving. Maar niet alle infraroodstralen zijn hetzelfde; in feite zijn er, afhankelijk van hun golflengte, verschillende soorten infraroodstralen.

Met andere woorden, hoe korter de infraroodgolf, hoe dichterbij bij de warmtebron moet zijn om bestraald te worden en dus van de geïnduceerde verwarming te kunnen genieten. Als de infraroodgolf “lang” is, bereikt de infraroodgolf ook de massa dat relatief ver van de bron van infraroodproductie verwijderd is.

Infraroodstralen worden ingedeeld in 3 categorieën, afhankelijk van de golflengte:
Korte golf (of dichtbij)
Midden golf
Lange golf (of ver) 

Technologieën die infrarood produceren
Alle verwarmingssystemen produceren van nature infrarood. Ze verschillen van elkaar in de geproduceerde golflengte.

Infrarood korte golf
De beroemde terrasverwarming, die normaal gesproken aan de buitenkant van bars en restaurants te vinden zijn en die over het algemeen worden gebruikt voor buitenverwarming, produceren korte golf infrarood. Ze zijn geschikt voor verwarming op korte afstand en voor beperkte tijd. Mensen ervaren alleen voldoende warmte als ze zich zeer dicht bij de warmtebron bevinden; zodra je er afstand van neemt wordt de warmte niet meer waargenomen.

Blog: Verbruik van infrarood verwarming | infraroodwarmtepaneel.nl

Infrarood middengolf
Deze categorie omvat de meeste moderne verwarmingssystemen. Van klassieke radiatoren tot de meest recente vloerverwarmingen, van koolstofvezel stralingspanelen tot die met elektrische weerstand.

In al deze gevallen hebben de infraroodgolven een gemiddelde lengte, dit betekent dat ze de taak van “straling” slechts enkele meters van de bron uitvoeren. Dat wil zeggen, alles wat in de directe omgeving van de bron aanwezig is, wordt opgewarmd tot op een afstand van 2 meter en is hierdoor slechts geschikt voor kleine ruimtes. Bij grotere ruimtes wordt slechts de lucht verwarmd, zoals b.v. bij gewone radiators. De lucht die wordt verwarmd heeft de neiging om op te stijgen van de warmtebron om daarna af te koelen en weer te vallen. Dit fenomeen van luchtcirculatie wordt gewoonlijk convectieve beweging genoemd. De convectieve beweging genereert een gevoel van niet-homogene warmte en bevordert de circulatie van schadelijke stof en is voor mensen ongezond en zeker voor mensen met allergieën of astmatische aandoeningen.

Blog: Verbruik van infrarood verwarming | infraroodwarmtepaneel.nl

Lange golf infrarood
Op dit moment zijn onze panelen de enige apparaten op de markt die lange golf infrarood kunnen produceren en uitgerust zijn met de gepatenteerde Celsius- en Fahrenheit ultra-prestatie technologie.

Langegolf infrarood is het infrarood dat wordt geproduceerd door de zon, d.w.z. het infrarood dat objecten en massa’s verwarmt, zelfs op grote afstand van de warmtebron. De eigenschap van deze infraroodstralen is dat ze de lucht niet verwarmen, maar het zijn de objecten en de bestraalde massa’s die de infraroodstralen absorberen, en na droging van de massa deze straling omzetten in thermische warmte om vervolgens op hun beurt deze warmte afgeven aan de lucht.

De Celsius- en Fahrenheit systemen zijn in staat om massa’s en objecten tot 12 meter van de bron te bestralen. Zo absorberen de muren, plafonds en vloeren infraroodgolven en geven ze op hun beurt warmte af, waardoor de kamer een homogene en constante warmte krijgt zonder luchtcirculatie.

Blog: Verbruik van infrarood verwarming | infraroodwarmtepaneel.nl

Infrarood verwarming: wat is het verbruik?
Het antwoord op deze vraag is “het hangt ervan af”, omdat het afhangt van welke technologie wordt overwogen en over welke golflengte we het hebben.

Het verwarmingssysteem dat nu op de markt is en het minste verbruikt (met uitzondering van geothermie) is het infrarood verwarmingssysteem met Celsius en Fahrenheit-panelen. Sterker nog, met slechts 550 Wh op piek en 200/300 Wh voor onderhoud, kunnen we een ruimte verwarmen tot 80 m2 (klasse A, klimaatzone waar in de winter een buitentemperatuur van -5 °  Celsius en waar een binnentemperatuur wordt gehandhaafd van 21° Celsius.

Dit hogere rendement en dus lager verbruik is te danken aan het hierboven genoemde fenomeen, waarbij alle aanwezige massa’s in de ruimte, naast de bron zelf, veranderen in echte warmte afgevers.

VOORBEELD
In een huis met 6 kamers in klasse C, in klimaatzone (met buitentemperaturen van -5° Celsius  en waar binnen een temperatuur van 21° Celsius moet worden gehandhaafd), zijn 7 panelen van de Celsius-lijn of 7 panelen van de Fahrenheit-lijn nodig en bedragen de jaarlijkse kosten voor energie in het eerste geval € 285 en € 384. in het tweede geval. Voor dezelfde situatie, met andere systemen, wordt een uitgave als volgt geschat: Warmtepomp (COP = 4): 575 € Methaan: € 794 LPG: € 826 Diesel: € 1092 

Blog: Verbruik van infrarood verwarming | infraroodwarmtepaneel.nl

Wil je een gepersonaliseerde en gratis verbruiksberekening voor je woning ontvangen?
NEEM CONTACT MET ONS OP!