Verwarmen met Pellet

Verwarmen met Pellet

Verwarmen met Pellet is vervuilender en schadelijker dan kolen.
Pellet is vervuilender en schadelijker dan steenkool.

Hoe verwarm je je huis op een duurzame manier?

Pellets Verwarming is vervuilen, schadelijk, zelfs kankerverwekkend, volgens verschillende onderzoeken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, zoals Enea en het Royal Institute of International Affair.

In de afgelopen jaren is er een toename van huishoudelijke kachels en haarden die pellets als brandstof gebruiken. Deze verwarmingssystemen zijn ook gegroeid dankzij belastingvoordelen, ze moesten in feite een geweldige milieuvriendelijke, duurzame innovatie zijn en grote besparingen opleveren bij consumenten.

De eerste studies over deze nieuwe innovatieve biomassa gaven een positief en enthousiast oordeel, maar iets werkt niet en meer diepgaande studies hebben alle grenzen van deze brandstof aangetoond, niet alleen de pellet is vervuilend maar gewoon ronduit schadelijk.

Pellet verwarming werd als veilig beschouwd, maar is kankerverwekkend!

De pellet, oorspronkelijk geproduceerd uit houtverwerkingsafval, maar gemaakt uit de hele boomstammen, kan worden gedefinieerd als “verdikte biobrandstof, meestal in een cilindrische vorm, met een willekeurige lengte, typisch tussen 5 mm en 30 mm, en met onderbroken uiteinden, geproduceerd uit biomassa verpulverd met of zonder “persadditieven”. De norm UNI EN 17225-2 bepaalt de specificaties en classificatie van houtpellets voor industrieel en niet-industrieel gebruik.

In de jaren van de verspreiding van pellets had de Universiteit van Bologna in samenwerking met de University of British Columbia het eerste officiële rapport opgesteld waarin pellets werden erkend als veilig voor mensen en met een lage impact op het milieu.

Recente studies tonen aan dat pellets schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het gebruik van biomassa voor verwarming levert niet de verwachte voordelen op en veroorzaakt door de uitstoot van fijnstof (PM2,5 en PM10) inderdaad een toename van de luchtverontreiniging en schade aan de gezondheid. We praten veel over smog en stadsvervuiling; Over het algemeen hebben we de neiging om de uitlaatgassen van auto’s de schuld te geven, maar een sterke impact wordt ook veroorzaakt door de pellets, dampen van kachels en open haarden. Het afval van de verbranding van hout, dat vrijkomt in de lucht, is de ergste vervuilende stof in omloop, schadelijker dan de uitlaatgassen van een auto.

ENEA – Nationaal Agentschap voor Nieuwe Technologieën, Energie en Duurzame Economische Ontwikkeling – heeft aangekondigd dat pellets, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het vervuilend en schadelijk voor mensen, zelfs erger dan steenkool. Aangezien het de pellet is die onderhevig is aan verbranding, produceert het koolstofdioxide, fijnstof en benzoapyreen.

Juist om deze redenen werd het door ENEA aangewezen als oorzaak van vervuiling en gezondheidsproblemen in het ademhalingssysteem door middel van nieuwe, meer diepgaande studies. Nog steeds voor ENEA zou 99% van de schadelijke emissies in de civiele sector afkomstig zijn van de verbranding van houtmassa’s, uiteraard inclusief pellets, die nu veel worden gebruikt voor huishoudelijke verwarming in plaats van hout. Ter ondersteuning van de stellingen van ENEA zijn de gegevens tot februari 2017 bijgewerkt door ARPA Lombardije. Volgens gegevens van de Lombardische ARPA is de eerste bron van smog de verbranding van hout en pellets, die 45% van het fijnstof PM10 in de regio vertegenwoordigen.

De fijne deeltjes Pm 10 en Pm 2.5 kunnen als kankerverwekkend worden beschouwd, daarom hebben veel voorstanders van de volksgezondheid de korrel als kankerverwekkend bestempeld. Het gevaar van fijnstof is echt evenredig met de grootte: hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze onze luchtwegen kunnen doordringen.

Het is niet zozeer de pellet die kankerverwekkend is, als wel de dampen die vrijkomen bij de verbranding van hout in het algemeen. Volgens onderzoek van het Viass-project van het Disease Control Center van het ministerie van Volksgezondheid vallen er in Italië ongeveer 30.000 doden per jaar door de invloed van fijnstof op de gezondheid, gelijk aan 7% van alle sterfgevallen. Bedenk dat Covid19 ook een zekere correlatie lijkt te hebben met milieuvervuiling.

Als fijnstof, microscopisch kleine deeltjes met een diameter van 7 µm de mondholte, neusholte en het strottenhoofd kunnen bereiken, kunnen deeltjes met een diameter van 1,1 µm de longblaasjes bereiken en zelfs beschadigen. Bovendien zijn pellets volgens een studie van (Royal Institute of International Affairs) het (Koninklijk Instituut voor Internationale Zaken) niet eens eco-duurzaam.

De reden? Tot nu toe dachten we dat biomassa een volwaardig alternatief was voor fossiele brandstoffen omdat ze zijn afgeleid van hernieuwbaar materiaal: bomen. Het probleem is dat jonge bomen, die voortdurend worden gekapt en opnieuw geplant, niet de juiste rijpheid bereiken om voldoende CO2 op te nemen om de uitstoot van de verbranding van biomassa in evenwicht te brengen.

Welk zijn de gezondste en meest milieuvriendelijke verwarmingssystemen?

Let wel, in vergelijking met pellets zijn alle andere verwarmingssystemen gezonder en minder belastend voor het milieu. Laten we hier praten over het meest eco-duurzame systeem met de meeste gezondheidsvoordelen: de Celsius en Fahrenheit lange-golf infraroodpanelen.

In feite produceren deze systemen geen enkele vorm van uitstoot die schadelijk is voor de gezondheid en het milieu niet belasten. De Celsius- en Fahrenheit-verwarmingspanelen produceren, dankzij hun unieke technologie in de wereld, op een volkomen veilige manier lange golf-infrarood. Het infrarood verwarmt de muren, het plafond en de vloer en deze geven op hun beurt warmte af, die gelijkmatig wordt waargenomen in de omgeving.

Dit systeem is niet alleen eco-duurzaam, maar garandeert ook belangrijke besparingen op de maandelijks energierekening en jaarlijks onderhoud kosten; hoewel ze aangedreven worden door elektriciteit, hebben Celsius en Fahrenheit een zeer laag energieverbruik. Door toepassing van ultra besparend technologieën en omdat ze continu lange-golf infraroodstraling naar alle massa in ruimte stralen wordt door de massa geabsorbeerd lange-golf infrarood omgezet in thermische warmte en deze in de ruimte uitgestraald, de muren, het plafond, de vloer en de meubels worden opgenomen in de totaal warmte “opbrengst” waardoor de gevraagde temperatuur in de ruimte niet alleen afkomstig is van de warmtebron (het paneel) maar van alle aanwezige massa’s in de Kamer.

Meer informatie over het Celsius- en Fahrenheit-verwarmingssysteem op www.infrarood-warmtepaneel.nl

Of schrijf naar info@infrarood-warmtepaneel.nl